Kitap Yorumu: Bir Evlilik Komedisi || Sinan Akyüz

Kasım 15, 2016


Piruze, Yatağımdaki Yabancı, Aşk Başka Evde, Etekli İktidar… kitaplarının yaratıcısı Sinan Akyüz’den başarılı bir eser daha Bir Evlilik Komedisi. Bu sefer kurguyu gerçek yaşamla çok farklı bir şekilde harmanlamış. Üstelik toplumun yaralarından birinin tam da üstüne basmış. Evlilik baskısı… ‘Kaç yaşına geldin hala evlenemedin kızım’, ‘sizin  kıza hala talip çıkmadı mı bak ben ikinci torunu kucağıma alacağım’, ‘kız kurusu olacaksın artık evde turşusunu mu kuracağım?’, ‘armudun sapı üzümün çöpü diye diye bir kısmet bulamadın kendine’ gibi daha pek çok cümlenin vücut bulduğu bir kitaba imza atmış bu sefer Akyüz.
Aydan, Niver ve Yonca evlenmemiş üç kız kardeştir. Aydan evlilik düşüncesini tamamen aklından çıkarmış, tek başına olmanın hayattaki en mantıklı olduğu düşünen en büyük kardeş, Yonca ise annesi Afet Hanım’ın baskıları yüzünden her hafta pastane köşelerinde görücüye çıkan en küçük kardeştir. Niver ise bazen annesini ciddiye almakta, aslında her daim annesini ciddiye almakta ancak yaşının da biraz büyük olması nedeniyle bir türlü koca adayı bulamayan kardeştir.
Kendine uygun bir kısmet bulmak için arabulucuk kurumlarıyla bile çalışan Niver, bir kişiyle bu vasıtayla görüşür ancak istediği gibi sonuçlanmaz hiçbirisi. Annesinin baskılarından bunalsa da haklı olduğuna kanaat getirir çoğu zaman. Ancak elinden bir şey gelmez. Annesi evlerine mobilya alacağı zaman Niver’le beraber giderler. Orada mağaza müdürü Emir ile tanışırlar. Acaba Emir kısmeti olabilir mi?
Geleneklerimize göre şekillenen evlilik olgusunun toplumda yara olmasını açıklayan Akyüz’ün kitabı oldukça samimi bir dille yazılmış. Her ailede böyle şeyler yaşanmamakla beraber yer yer abartı öğeler de barındırmakta olan kitap yine de başarılı. Sinan Akyüz’ün diğer yapıtlarına göre ise biraz sönük kalmış. 5 üzerinden 3 uygun olacaktır. 

Kitap İsmi: Bir Evlilik Komedisi
Yazarı: Sinan Akyüz
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 360
Dili: Türkçe

Bunları Beğenebilirsiniz

4 yorum

  1. Yazarın Piruze ve İncir Kuşları romanlarını okudum. Akıcı ve acıklı bir dili var. Ayrıca twitterden kendisine kitaplarıyla ilgili yazınca ilgisiz kalmıyor. Burnu havada yazarlardan değil yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ☺ evet bende facebookta ekli bile hem de daha bu kadar okunmuyorken okuyordum kitaplarını ekliydi

      Sil
  2. Çok gördüm kitaplarını, merak da ediyordum ama fırsat olmadı hiç. Buralarda da bulamam herhalde. Bakalım nasip ne zaman :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ☺ Piruze'yi şiddetle tavsiye ederim. 💚

      Sil