Kitap Yorumu: Cennetteki Kaplumbağalar | Vedat Onat

Eylül 22, 2016


Büyük Ayı, Küçük Ayı'nın kulağına doğru eğilip fısıldayarak: "Doğa Ana kış uykusundan uyandı. Tabiat özgürlüğünü kazanacağı savaş için hazırlanıyor. İnsanların devri sona erecek, doğa yenilmez," dedi…

Cennetteki Kaplumbağalar, macera ve serüvenle dolu uzun bir yolculuk. Deniz kaplumbağalarının Tunus'tan yolca çıkıp Mersin'deki yumurtalama bölgelerine varana değin başlarından geçen olağanüstü yaşam hikâyelerini konu alan bu hikaye, yediden yetmişe herkesin daha bilinçli olmasını sağlayacak yol gösterici ve keyifli bir eser. Öğretici ve bilinçlendirici olmasının yanında, toplumun trajikomik yanlarını deniz altındaki farklı canlılara aktararak empati duygusunu aşılıyor ve kaplumbağaların sesi olup insanlığa önemli bir mesaj veriyor:

"Biz de varız ve tıpkı sizin gibi yaşamak istiyoruz."
(Tanıtım Bülteninden)



Sayfa Sayısı: 144

Baskı Yılı: 2015


Dili: Türkçe
Yayınevi: Postiga

 Benim Yorumum:

Vedat Onat'ın yazdığı ' Cennetteki Kaplumbağalar' isimli kitap oldukça akıcı, sade dili olan bir kitaptı. Hatta ben bu kitabı 'şirin' diye de nitelendirebilirim.

Kitabın vermek istediği mesaj ise çok anlamlı ve açık. Bu mesajı sadece arka kapak yazısının son cümlesini okuyarak da anlayabilirsiniz.

"Biz de varız ve tıpkı sizin gibi yaşamak istiyoruz."

Kitabımızın baş karakterleri ise diğer kitaplarınkinden birazcık farklı. Kitap deniz altında yaşayan canlıları anlatıyor. Kitabın ilk sayfasını açtığınızda Yeşil Kamlumbağa ile karşılaşıyorsunuz. Zaten kitaptaki Yeşil Kaplumbağa, Bilge Kaplumbağa ve Kibirli Kaplumbağa kitabın baş karakterleri. Bunlar dışında ise balıklar, yengeçler, köpek balıkları, yunuslar ve türlü türlü canlılar var. Hatta insan bile kitaptaki karakterler arasında yer alıyor.

Gelelim konumuza bu şirin kaplumbağalar yumurtlama bölgelerine gitmek için Tunus'tan Mersin'e doğru yola koyuluyorlar. Sürünün lideri Bilge Kaplumbağa'dır ve sürüsünü toplayıp kutsal bir amaç için zorlu bir yolculuğa çıkar.

Bilge Kamlumbağa isminden de anlaşıldığı gibi oldukça görmüş geçirmiş yaşlı bir kaplumbağadır. Yeşil Kaplumbağa ise daha toy ve heyecanlı bir kaplumbağadır. Üstelik üreme bölgesine ise ilk defa gidecektir. Kibirli Kaplumbağa da adı üstünde kibirlidir. Ancak onun kibirli olmasının sebebi ilerleyen sayfalarda ortaya çıkar.

Yolculuğa çıkan kaplumbağaları türlü türlü maceralar, eğlenceler ve tehlikeler bekliyordur. Bazen doyasıya eğlenen kaplumbağalar bazen de dostlarını kaybetmenin acısıyla yıkılırlar.

Kitabın ismi olan 'Cennetteki Kaplumbağalar' ise çok güzel bir yerin ismidir. Bu da size süpriz olsun. :)

Ben bu kitabı sade diliyle, değişik karakterleriyle ve anlamlı mesajıyla çok beğendim. Kitapla ilgili çok fazla anlatmak istediğim şey var ancak belki siz daha önce okumamıştırsınız ve okumak istiyor olabilirsiniz diye anlatamıyorum.

Özellikle bu kadar genç bir yazar böyle bir konuda kitap yazdığı için kendisini tebrik ediyorum. Çünkü çevreye karşı duyarlı olan genç yazarımız mesela aşk ya da polisiye gibi insanların daha çok ilgisini çektiği bir konuyla ilgili de kitap yazabilirdi. Bu arada kitapta aşk da var dostluk da macera da. :)

Şimdilik görüşmek üzere kendinize iyi bakın. ☺


Bunları Beğenebilirsiniz

1 yorum